/ NOVA
Документалният филм разкрива силата на музиката като мощно оръжие срещу войната
Нова филмова премиера в ефира на NOVA NEWS. Новинарският канал ще представи на българската аудитория документалния филм „Джамала: Песни за свободата“ на 15-и септември от 15:20 ч. Продукцията на VOA (Voice of America), която е преведена на 11 езика по цял свят, проследява украинската певица и композиторка Джамала от първите часове на руската инвазия в Украйна до нейната активна роля в набирането на средства и съзнание за нейната родина.

Документалният филм „Джамала: Песни за свободата“ разказва историята на украинската певица и активистка Джамала. Лентата проследява драматичния ѝ път по време на руската инвазия в Украйна, която започва на 24 февруари 2022 г. Тя и семейството ѝ са принудени да напуснат родния си Киев и да търсят убежище на Запад. Джамала използва музиката като средство за съпротива и съхраняване на украинската идентичност.

Филмът разкрива личните изпитания, пред които тя се изправя и нейния стремеж да запази културното наследство на своя народ. Джамала придобива международна известност през 2016 г., когато печели конкурса Евровизия с песента си „1944“, вдъхновена от депортацията на кримските татари, включително семейството на нейната прабаба. Тази песен се превръща в символ на съпротивата и непреклонността, тя преодолява езиковите бариери и разкрива всеобщото опустошение, причинено от войната, обединява хората и насърчава съпричастността.

„Джамала: Песни за свободата“ акцентира и върху международните изяви на Джамала, включително изпълненията ѝ на сцени като Kennedy Center във Вашингтон, Националната опера в Киев и конкурса Евровизия 2023 в Ливърпул. Тези изяви допринасят за привличането на световното внимание към каузата на Украйна. Албумът „QIRIM“, съставен от 14 древни кримско-татарски песни, е културно съпротивление срещу опитите за заличаване на историята и идентичността на Украйна.

Не пропускайте премиерата на документалния филм „Джамала: Песни за свободата“ на 15-и септември от 15:20 ч. по NOVA NEWS!