НДК отново ще светне в различни цветове
НДК отново ще светне в различни цветове / БГНЕС, архив

Националният дворец на културата отново ще бъде осветен в различни цветове през февруари в знак на солидарност към различни каузи. На 5 февруари фасадата на НДК ще бъде осветена в лилаво в подкрепа на болните от епилепсия, а на 15 февруари в златисто, изразявайки съпричестност с онкоболните деца.

След като за първи път националният дворец на културата беше осветен в навечерието на Деня на будителите, сега НДК ще промени отново цветовете си, за да привлече вниманието към различни каузи.

На 8 февруари - понеделник, от 19.00 ч. фасадата на конгресния център ще бъде осветена за един астрономически час в лилаво, за да привлече вниманието към Международния ден на хората с епилепсия. По официални данни в България има около 80 000 епилептици, като около 30 000 от тях са деца.

На 15 февруари, също понеделник, от 17.00 ч. светлините ще грейнат в златисто. Тогава е Международният ден на децата с рак, а според медицинските статистики, ежегодно в света 200 000 деца заболяват от онкологични заболявания, а около 100 000 умират от коварната болест.

Това не е първият път, в който фасадата на НДК се осветява в знак на подкрепа към различни каузи и поводи. На 13 ноември м.г. след терористичните атаки в Париж, в знак на съпричастност към семействата на загиналите и към целия френски народ, фасадата светеше в цветовете на Франция. На 25 декември по повод светлия празник Рождество - НДК огря в червено и бяло.