/ ThinkStock/Getty Images
Да тръгнеш с малки деца на море понякога може да е истинско предизвикателство. DarikNews.bg подготви няколко съвета за организацията, багажа и всичко, касаещо това приключение.
 
Предполагаме, че почивката е запланувана отдавна, а мястото – уточнено и резервирано. Често това са „проверени” лично или от приятели места, без излишни рискове, като силна музика в близост, хотел, ангажиран от шумни млади компании, каравана или бунгало, над които няма сянка, твърде отдалечено от плажа място. В избора на място за отдих с наследниците е добре да предвидите и храната – дали ще е all inclusive, дали ще има включени закуска, обяд и вечеря в определени часове, или ще я приготвяте сами, не пропускайте да помислите върху тази немалка подробност.

Учени обясниха защо сънуваме кошмари когато ни е горещо

семейство храна
ThinkStock/Getty Images

През седмицата, в която ще пътувате, вероятно ще ви хрумват редица идеи за това какво ви е нужно, за да ви е по-удобно на мястото, на което ще почивате – било то палатки, чаршафи, посуда, повече дрехи, обувки за морски таралежи, количка и т.н. Запишете си всичко това на списък и го дръжте на видно място, за да могат да го попълват и останалите.
 
Направете си списък и с нещата, нужни ви от аптеката – слънцезащитен крем, препарат против насекоми, лекарствени средства за помощ при стомашно-чревни неразположения и всичко, което принципно носите на път.

багаж куфар опаковане
ThinkStock/Getty Images

В багажа си не забравяйте допълнителна хавлия за децата, занимателни предмети за плажа и водата, достатъчно дрехи, ако не искате да перете, шиете или купувате.

Някои родители избягват да пътуват веднага след имунизация. А директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев съветва бебета под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, да не се водят на курорти в съседни държави.
 
Погледнете прогнозата за времето на мястото, на което отивате и подгответе дрехи за съответния климат. Както мъдрите баби съветват, не тръгвайте "лятно време без абичка, зимно време без торбичка".

Ако на децата им прилошава в превозно средство, подгответе ги със съответния медикамент преди да тръгнете. Повечето родители вероятно имат изпитан арсенал от цярове.

На морето пийте бутилирана вода и избягвайте евтини храни

деца кола море
ThinkStock/Getty Images

Предвидете дългия път и неудобната позиция, която децата ви ще трябва да изтърпят и вземете в ръчен багаж играчки, книжки, възглавнички, одеялца и всичко, което би облекчило техния, съответно и вашия дискомфорт. Честа практика на родителите, които сами определят кога да тръгнат, а не зависят от обществен транспорт, е да пътуват по време, в което малките са свикнали да заспиват, с надеждата половината път да изкарат в сън.
 
Когато вече сте стигнали живи, здрави и изтощени на мястото, децата ще са нетърпеливи да видят морето. Затова е добре багажът ви да е опакован удобно, за да можете да отделите по-малко време в разпределянето му преди плаж. А там – знаете, децата винаги трябва да са под погледа на възрастен. Добра идея е, както правят на Октоберфест в Мюнхен например, да запишете на ръката на детето телефонния номер на родителя.

деца плаж море тичане
ThinkStock/Getty Images

И все пак почти всеки втори има история как е губил детето си от поглед за известно време. Не се паникьосвайте и отчайвайте веднага, а помислете към кого можете да се обърнете бързо за помощ, какво би привлякло вниманието на детето ви и разпределете по един търсещ във всяка посока. Добре е някой да остане на мястото, на което сте били първоначално, в случай, че детето реши да се върне там. И не забравяйте другите деца, докато търсите изгубеното.
 
Ако децата са по-големи, както ги учите за цветовете на светофара, така може да им обясните и за цветовете на флага – кога морето е безопасно и кога не. Също може да ги научите да разпознават полицаи и спасители.

Пет луди неща, които можете да направите през лятото (ВИДЕО)

семейство деца море плаж пясък
ThinkStock/Getty Images

Предполага се, че всички знаят препоръката на морето да не се пие вода от чешмата и да се избягват приготвени в заведение таратори и айрани. На плажа пък може да си носите храна, ако няма наблизо откъде да купите.
 
За вечерните разходки също е добре да имате предварителен план – дали детето ще заспи навън, как ще го върнете до мястото за нощувка и т.н.
 
Информирайте се също къде са най-близките полицейско управление и медицински център. Ако сте в друга страна, е добре да разполагате с контакти на българското посолство или консулство.

Всеизвестно е, че с деца не всичко може да се предвиди, но колкото по-спокойно планувате нещата, толкова по-вероятно е да си изкарате добре. Пожелаваме ви безпроблемна и пълноценна семейна почивка!

Море деца семейство
ThinkStock/Getty Images


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук