Лятото е вече тук, а с него и желанието за спорт и забавления. Ако сте запленени от магията на екстремните спортове, то може да пробвате някои от тези пет луди неща:

Скачане с бънджи

Скачането с бънджи е вид екстремен спорт, в който човек скача от някое високо място, завързан с еластично въже. Единият край на въжето се завързва за тялото или глезените на човека, а другият за мястото, откъдето е скочил.

За родина на съвременните бънджи скокове се приема Нова Зеландия, където в края на 80-те години започва практикуването на скокове с ластично въже. Бънджи скоковете дължат своята известност на новозеландеца Хакет, който извършва легендарен скок от Айфеловата кула в Париж.

Любителите на силните усещания търсят възможно най-високият мост, от който да скочат. Най-известинте места за бънджи у нас са Аспаруховият мост във Варна, Витиня, Клисура и Стамболовият мост във Велико Търново.

Десет идеи за щуро и безгрижно лято (ВИДЕО)

Скално катерене

Под покрив и на открито, на боулдъри, стени и скали, от хлапета до напреднали – всеки любител на катеренето може да намери по нещо за себе си. Има различни дисциплини с различна степен на опасност .
Популярни места са: Лакатнишките скали, Карандила до Сливен и местността около връх Ботев.

Скално катерене
ThinkStock/Getty Images

Сърфиране

Сърфирането е воден спорт, при който сърфистите се плъзгат по повърхността на вълните, стъпили върху дъска, наречена сърф.

Сърфингът може да ви предложи всичко - драма, емоции и съревнование. Но този спорт не е само форма на забавление, той изисква издръжливост, гъвкавост и баланс.

сърф
ThinkStock/Getty Images

Рафтинг

Рафтингът е спорт, при който се извършват спускания с лодки по буйни реки. Много често те са високо рискови и успешното справяне с препятствията зависи най-вече от екипната работа на отбора. Това е един страхотен начин да изживеете незабравими мигове със семейството си, приятели или колеги. Най-подходящите реки у нас са Струма, Искър и Тунджа.

Рафтинг
ThinkStock/Getty Images

Парапланер

Една от първите човешки мечти е била да полетим. Парапланеризмът е най-простият и достъпен начин на летене. Необходими са: крило, сбруя (седалка), здрави обувки и желание. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. В България има много места за летене, а и парапланеризмът не зависи от летища. Трябва да сте на възраст от 8 до 70 години.

И още:

Топ 5 забавления само за нудисти (ВИДЕО)

Трите зодии, които ще изживеят незабравимо лято (ВИДЕО)

82-годишната Пенка Балева скочи с бънджи за 40-ти път

Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките

70-годишен скочи с бънджи край Клисура (СНИМКИ)

Лятото - как да презаредим и да се вдъхновим за новия работен сезон?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук