Народният театър отбелязва юбилей на Боб Фоси
Народният театър отбелязва юбилей на Боб Фоси / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Мюзикълът "Ах, този джаз!" е поканен да закрие Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът"- на 23 септември в Античния театър в Пловдив, съобщи министърът на културата Стефан Данаилов, инициатор и ръководител на фестивала.

Срещата с журналисти беше по повод на бенефисния спектакъл "Да бъдеш Боб Фоси!", с който в Народния театър "Иван Вазов" ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на именития американски режисьор и хореограф - на рождената му дата, 23 юни.

Входът е с покани. Ако много желаещи останат извън театъра, може да направим още едно представление между 25 и 30 юни, каза директорът на театъра проф. Васил Стефанов по повод на предложението на Стефан Данаилов.

Юбилейният спектакъл, копродукция с балет "Арабеск", е под почетния патронаж на министъра на културата Стефан Данаилов и посланика на САЩ в България Джон Байърли. Като почетни гости на събитието са поканени президентът Георги Първанов и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

В спектакъла са включени откъси от седем световни мюзикъла, поставени от Боб Фоси - "Ах, този джаз!", "Чикаго", "Кабаре", "Сладката Чарити", "Копринени мисли", "Танцувайки" и "Голямата работа", както и шест непоказвани в България видеоматериала с документални кадри, интервюта и факти от работата и живота на вдъхновителя и създателя на съвременния музикален театър и кино.

През 2007 г. се навършват и 20 години от смъртта на Боб Фоси. Двойната годишнина ще бъде отбелязана в целия свят. През миналата година за първи път в света именно български театрали осъществиха спектакъла "Ах, този джаз!" - по мотиви от сценария на едноименния филм и биографията на Боб Фоси "Целият негов джаз". От премиерата през октомври 2006 г. до 7 юни 2007 г. тази копродукция на Народния театър и балет "Арабеск" е играна 29 пъти и е посетена от 17 313 зрители.