/ netinfo
Вече са ясни наградените общини лауреати във второто издание на конкурса „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от посолството на Република Франция в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие.

екообщини
netinfo

Домакин на събитието беше Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Нено Димов, министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

Павликени
netinfo

Н. Пр. Ерик Льобедел благодари на министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепата. „Можем да споделим задоволството си от отличното партньорство, което изградихме. Този конкурс илюстрира отличното ниво на българо-френските двустранни отношения, откроени с посещението на президента Еманюел Макрон в България през месец август тази година, както и добрите практики на българските общини в областта на устойчивото развитие“, каза той в обръщението си пред гостите.

София
netinfo

В конкурса участие взеха 37 общини, които подадоха повече от 50 кандидатури в четирите категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Победителите в „ЕКООБЩИНА“ 2017 са:

Категория „Устойчиво управление на водите“

Община Драгоман – победител в категорията с население под 10 000 жители

Община Павликени – победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците“

Община Златоград – победител в категорията с население под 40 000 жители

Столична община – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите“

Община Смядово – победител в категорията с население под 40 000 жители

Община Габрово – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Устойчива мобилност“

Община Самоков – победител в категорията с население под 40 000 жители

Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

Лауреатите бяха наградени от официалните лица, както и от представители на корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА“ 2017. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

„Голяма част от политиката, която правим на национално ниво се провежда и достига до гражданите именно през местните власти. Затова опитът, който общините могат да придобият при сътрудничество с една страна, като Франция, е безценен. Благодарим на всички участници в „ЕКООБЩИНА“ и заявяваме, че вероятно ще продължим да партнираме на Посолството на Франция в тази инициатива“, каза министър Нено Димов, министър на околната среда и водите. 

„През годините подходът ни по отношение на опазването на околната среда се променяше към по-добро. Вече търсим заместването на едно превозно средство с алтернативен начин на предвижване, както и подобряване на околната среда, чрез изграждане на паркове и детски площадки, и разширяване на зелените площи. Радвам се, че благодарение на конкурса „ЕКООБЩИНА“ можем не просто да отличим конкретни общини, които са подобрили качеството на живот на своите жители, но и да покажем отношение към околната среда“, каза по повод конкурс „ЕКООБЩИТА“ зам.-министър Николова.

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ ще се проведе и през следващата 2018 година. Организаторите от Френското посолство предвиждат въвеждането на нови категории, които да оценят дейностите за подобряване начина на живот на хората в градовете и насърчаването на спорта за всички.