Млади българи са отличени в класацията на Forbes 30 под 30
Млади българи са отличени в класацията на Forbes 30 под 30 / netinfo

Най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA - ПРОМЯНАТА, която подкрепя и инвестира в социалното предприемачество, насочено към създаване на по-добро бъдеще за българските деца, може да се похвали с поредното си признание. На официална церемония снощи бяха отличени представителите на годишната селекция от талантливи млади българи на Forbes България „30 под 30". Сред тях са четирима от участниците в ПРОМЯНАТА - победителят от първото издание на инициативата Теодор Костадинов, победителят от ПРОМЯНАТА 2014/2015 Александър Иванов и двама от участниците в конкурса тази година - Евгения Сарафова и Благовеста Пугьова.

"Всички спънки, с които се сблъскваме, откакто сме завършили училище, ни карат да се стремим да променяме България, да променяме средата тук към по-добро", споделя Евгения Сарафова, основател и мениджър на онлайн портала geograf.bg. Проектът стимулира интереса на децата и младежите към географията и точните науки и в момента се състезава в тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА.

В категория образование на селекцията „30 до 30" е отличен Тодор Костадинов. Заедно с Емилиян Кадийски, той ръководи проекта Враца Софтуер Общество, победител в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015. Вече втора поредна година те организират безплатни курсове за програмиране за ученици и младежи и работят за развитието на IT сектора във Враца, за да се справят с младежката безработица в града. В момента се провежда записването и за новите безплатни 9-месечни курсове по програмиране, провеждани от Враца софтуер общество.

Напълно заслужено трима от победителите в категория "Социални предприемачи" на "30 под 30" са участници в ПРОМЯНАТА. Тук бе отличен криейтив специалиста Александър Иванов, чиято фондация "Заслушай се" спечели ПРОМЯНАТА 2015/2016 с проект за създаването на онлайн платформа за равен достъп на хората с увреден слух в България. Председателят на фондация "Подарете книга" Благовеста Пугьова е друга участничка в тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА, която намира място в селекцията като създател на една от най-успешните и най-бързо развиващи се програми за подкрепа на деца в институции чрез специална менторска програма.

Третото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA - ПРОМЯНАТА e в разгара си. През ноември предстои да се проведе онлайн гласуването, на което всеки, имащ отношение към осигуряването на по-доброто бъдеще на децата на България, ще може да гласува за своя фаворит за финалист в ПРОМЯНАТА 2016/17.

Ето и целият Клас 2016 „30 под 30" - България:

Спорт

Радослав Янков (26 г.), сноубордист
Ангел Кодинов (19 г.), кану
Денислав Иванов (18 г.), джудо
Кристиян Малинов (22 г.), футбол
Мирела Демирева (27 г.), лека атлетика

Образование

Даниела Иванова (29 г.), 202 ОУ „Христо Ботев", Долни Пасарел
Гергана Грънчарова (23 г.), LeadersPlay
Иван Господинов (24 г.), Образование без граници
Теодор Костадинов (23 г.), Враца софтуер общество
Теодор Панайотов (29 г.), Coursedot

Социални предприемачи

Александър Иванов (28 г.), фондация „Заслушай се"
Благовеста Пугьова (29 г.), Подарете книга
Евгения Сарафова (29 г.), Географ БГ
Ива Цолова (25 г.), Berlle Studio
Иван Кънев и Сергей Петров (30 г.), Bee Smart Technologies

Култура, изкуство и медии

Елена Телбис (26 г.), актриса
Александрина Александрова (25 г.), Paraplanner
Иван Москов (28 г.), режисьор
Мартина Стефанова (30), Арт фондация ДОМА
Христо Раянов (29 г.), писател

Бизнес

Петър Добрев (29 г.), Chobolabs
Александър Караджиян (28 г.), Захари Дичев (27 г.) и Стоян Добрев (24 г.), SPEEDI FLY
Антон Стратиев (28 г.), PUZL
Волен Вълков (25 г.) и Георги Иванов (29 г.), ENHANCV
Георги Стоянов (25 г.), LUCID
Елена Николова (29 г.) и Искрен Митев (27 г.), ESCREO
Калоян Кума нов (27 г.), NIK AGRO
Константин Рангелов (25 г.), DRONA MICS
Мелина Крумова (29 г.), DROOBLE
Tома Недялков (30 г.), BRIGHT POINT