Любчо Георгиевски отчете прегрешенията на много македонци спрямо България
Любчо Георгиевски отчете прегрешенията на много македонци спрямо България / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Колкото е виновна Гърция за проблемите на македонската интеграция в Евроатлантическата общност, толкова е виновна и самата Македония. Това беше мнението на бившия премиер и вицепрезидент на югозападната ни съседка Любчо Георгиевски.

Политикът, който е известен като българофил, обясни по време на лекция в Софийския университет, че ирационалността и на двете държави е довела до настоящето статукво, при което Македония е една от малкото държави в Европа, които макар и желанието им за интеграция, все още стоят извън политическите и военни структури на Стария континент.

Георгиевски отчете и прегрешенията на много македонци спрямо българската държава, като обясни, че гласовете на добронамерените спрямо България политици биват заглушени от много по-силните гласове на медии и псевдоинтелектуалци, които промотират идеите на македонизма.

Допреди няколко години Македония е била гледана като жертва в контекста на отношенията й с Гърция, но Скопие за момента е изгубило този имидж поради агресивната държавна политика, включваща печатането на вестници, книги и учебници, които изменят историята и представят антична и днешна Македония като една и съща държава, смята Георгиевски.

Любчо Георгиевски отчете прегрешенията на много македонци спрямо България
netinfo