Лечението на астма в пещерата Магура дава много добри резултати
Лечението на астма в пещерата Магура дава много добри резултати / снимка: Sofia Photo Agency

Лечението на астма в пещерата Магура дава много добри резултати, каза пред журналисти националният консултант по клинична алергология и завеждащ Клиниката по алергология към „Александровска болница” д-р Васил Димитров. Преди около 30 години е извършвано подобно лечение и резултатите му са научно доказани, уточни той. Тогава в пещерата, в продължение на 10-12 дни, 35 болни са преспивали на постоянна температура 12 градуса.

Лекувани са общо 220 човека. Пристъпите на задух у пациентите е намалявал и приемът на лекарствата е ставал все по-рядко, добави алергологът. Това лечение е спомагателно, а на основно, уточни лекарят.

В пещерата Магура няма нито един алергичен патоген, както и патогенни плесени, обясни д-р Димитров.

Предстои намирането на партньори и спонсори, за да се възстанови този вид лечение. Нужни са финансови средства за обновяването на сграда, която се намира в близост до хотела. Първоначално пациентите сами ще плащат за това лечение, като целта занапред е то да се финансира от Здравната каса. Пациентите, които ще спят в Магурата ще бъдат под непрекъснато медицинско наблюдение, както е било и през 1974 година.

Болните от астма деца и възрастни в България са близо 9 на сто, допълни д-р Димитров.