/ снимки: Хубен Николов
Монумент с национално значение тъне в забрава и разруха в трънското село Слишовци. Той се намира точно на входа на България и се вижда от всички, влизащи през ГКПП Стрезимировци.

Монумент в Слишовци
снимки: Хубен Николов

Паметникът представлява кула с камбанария и е изградена през 30-те години на миналия век с доброволния труд и дарения на местните хора. Те издигат 25-метрова кула с идеята на върха ѝ да поставят камбана, чийто звън да напомня на братята и сестрите им, останали зад граничната бразда, че болката им е споделена и родината им не ги е забравила след Ньойския договор.

Монумент в Слишовци
снимки: Хубен Николов

Кулата е завършена през 1953 г. и е превърната в символ на антифашистката борба. От средата на 80-те години паметникът не се поддържа, облицовката се руши, като по този начин е опасен за преминаващите.

Монумент в Слишовци
снимки: Хубен Николов

За да върне на кулата подобаващ на историята ѝ облик, усилия обединиха Сдружение „Трънски глагоръц“ и Трънското културно-просветно дружество „Руй“.

„Идеята за „Трънски глагоръц“ възникна спонтанно с цел запазване на трънския диалект и е в страни от политиката. Регистрирахме сдружение с идеална цел, за да организираме благотворителна кампания и да се възстанови паметникът, който се руши и е опасен“, обясни председателят на сдружението Хубен Николов.

Монумент в Слишовци
снимки: Хубен Николов

Целта е да се възстанови и паркът край монумента, като ще се запази символиката, свързана с неговата история. Местните се надяват, че по този начин мястото ще се превърне в предпочитана туристическа дестинация, какъвто потенциал има районът.

Монумент в Слишовци
снимки: Хубен Николов

„Близостта на Трънско до София и Перник предполага да се превърне в туристическа перла за хора, практикуващи различни видове спортове“, каза още Хубен Николов.

Иначе Трънско се гордее с невероятна природа, чист въздух, културно наследство, автентичен диалект, които може да разкрие пред хората, търсещи отдих далеч от шума и динамиката на големите градове.

А докато районът разгърне пълния си потенциал, местните се надяват паметникът в Слишовци да бъде възстановен. За целта се организира благотворителен търг на произведения на изкуството на Венцислав Занков, Явора Петрова, Иван Стратиев, Кунка Димитрова и множество млади автори.

Събраните средства ще послужат за възстановяването на кулата. Събитието ще се проведе на 11 юни от 18.30 ч. в ресторанта на ул. „Московска“ 15 в София. Входът е 20 лв.

Ако желаете да подкрепите каузата на Дружество „Руй“ и Сдружение „Трънски глагоръц“, можете да го направите на следната дарителска сметка:

Банка ДСК
IBAN – BG70STSA93000025317479
BIC – STSABGSF
Сдружение „Трънски глагоръц“