Кристалина Георгиева откри изложба, посветена на прадядо й Иван Кършовски
Кристалина Георгиева откри изложба, посветена на прадядо й Иван Кършовски / DarikNews.bg , Дарик Добрич
Кристалина Георгиева откри изложба за прадядо си в Добрич
79697
Кристалина Георгиева откри изложба за прадядо си в Добрич
  • Кристалина Георгиева откри изложба за прадядо си в Добрич

Еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева откри изложба, посветена на Иван Кършовски, в Добрич. Възрожденецът е неин прадядо, сподели тя с гордост и заяви, че се старае да върви по неговите стъпки.

"Искам да му кажа, че също като него и аз обичам България!", сподели тя със сълзи на очи.

Георгиева припомни, че Иван Кършовски е виден български революционер, книжовник, общественик, журналист. Бил е четник при Панайот Хитов, съратник на Васил Левски, а след Освобождението участник в Учредителното и I-во Велико Народно събрание, учредител на Българското книжовно дружество, прераснало в Българска академия на науките.

Кристалина Георгиева откри изложба посветена на прадядо й Иван Кършовски
netinfo
Счита се, че той е измислил прякора "Левски" на Васил Иванов Кунчев, с когото са били близки, каза още тя. Писмо от Апостола до Кършовски може да се види в изложбата, в която има документи, лични вещи, фотопана. Експозицията, подготвена от Музея на Възраждането „Иларион Макариополски" - град Елена, вече е показвана в Народната библиотека и ще пътува на други места.

Иван Кършовски е учителствал само една година в Добрич, но успява да издигне образованието в града на европейско ниво, като въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение и годишните изпити.

Кристалина Георгиева откри изложба посветена на прадядо й Иван Кършовски
netinfo
На днешния 11 май патронен празник отбелязва Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" в Добрич. В тържеството се включи и Кристалина Георгиева. Зам.-председателят на Европейската комисия призова присъстващите деца "да правят Добрич, Добруджа, Българи и Европа все по-силни и богати. Разчитаме на вас!", каза тя. "Ние имаме богата, но и трудна история. Сега сме членове на богато и силно семейство, част сме от най-силната икономика в света. Да се гордеем, че сме българи, че сме европейци", призова еврокомисарят.

Други новини от Добрич