Кмет и екоинспекция във война заради автографи върху скала
Кмет и екоинспекция във война заради автографи върху скала / netinfo
Скалният феномен Чудните мостове е надраскан с подписи на известни българи и чужденци. За това посегателство върху обявената за защитена територия природна забележителност на кмета на Забърдо Валентин Черпоков е съставен акт. Санкцията ще бъде наложена на кмета, тъй като известните гости са се подписвали с въглен в основата на големия скален мост, обясниха от РИОСВ – Смолян. Местната екоинспекция се ангажира да премахне надписите.

Още едно нарушение са констатирали екоинспекторите в Забърдо. Проверката им е установила, че нерегламентираните сметища там, които бяха почистени в края на миналата година, отново са възобновени. Кметът Черпоков не е предприел и действия за уведомяване на РИОСВ – Смолян за замърсяване на река Забърдовска. За тези нарушения също са му съставени актове.

„Ще използвам актовете в тоалетната”, коментира кметът Валентин Черпоков. Той заяви, че не е уведомен за тях, но заподозря ответна атака заради предложението му за прекратяване на договора с фирма "Еко тур", която събира входна такса от 2 лв. от всеки турист, посетил Чудните мостове.

„Вземат по 2000 лв. дневно, без да вдигнат и една хартийка от района”, твърди кметът на Забърдо. Той обвини РИОСВ, че се занимава "с глупости", а в същото време не обръща внимание на сигналите му за изхвърляне на боклука от околните хижи на незаконни сметища в защитената местност.

„Традицията известни гости да оставят автографите си на големия скален мост датира от десетилетия. Не съм карал никого да се подписва, това се прави с въглен, който се самозаличава след 3-4 години”, оправда се Черпоков. Той разказа, че там автографи са оставяли Тодор Живков, Пенчо Кубадински, бившият американски посланик Ейвис Боулън, а последният е на Христо Стоичков отпреди 2 седмици.