Казанлъшки ученици инициатори на сборен химн на приятелството
Казанлъшки ученици инициатори на сборен химн на приятелството / netinfo
Най-голямото училище в община Казанлък СОУ “Екзарх Антим Първи” кандидатства по международен проект за междукултурен диалог чрез музика. Ако бъде одобрено, училището ще работи по него в продължение на две години, заедно с партньори от чужбина.

Проектът е по програмата на Европейската комисия “Коменски” и елемент от цялостната програма на Европейската комисия за обмен, чрез междукултурен диалог. Казанлъшкото училище ще кандидатства по проекта заедно със свои партньори от седем страни като Чехия, Германия, Полша и други.

Целта е да се създаде песен от всяко едно училище и сборна песен от училищата-партньори, одобрени за участие. Всяка песен ще се издава на електронен носител, а голямата цел е на финала на проекта всички участници да създадат сборен химн на приятелството.

Паралелно с работа по песните, ако училищата-кандидати бъдат одобрени, те ще създават и приятелски речник, който ще включва нужните думи на всички езици-участници в проекта за водене на приятелски разговор.

Ако казанлъшкото училище стане част от проекта, започва работа по него това лято. Идеята е след две години на Празника на розата в Казанлък да бъде осъществен концерт от песни на страните-участнички в проекта, работили по програмата за междукултурен диалог и обмен чрез музика.