Канонизират жертвите от Баташкото клане
Канонизират жертвите от Баташкото клане / снимка: Impact Press Group

Българите, загинали в Баташкото клане, ще бъдат обявени за светци, реши Светият Синод. Церемонията по канонизацията ще бъде на 3 април в катедрала „Св. Александър Невски” в София.

Службата ще бъде водена от патриарх Максим. Това ще е първата канонизация, извършена от него. В рамките на службата, патриархът ще свали бяло платно, с което ще са обвити иконите на новите светци. От този момент те ще бъдат почитани от всички православни българи.

Икона на бъдещите свети баташки мъченици вече се рисува, съобщиха от Пловдивската митрополия. Паметта им ще се почита на 17 май. Тогава в Батак митрополит Николай ще води служба, на която за първи път ще се почете паметта на светците.

Канонизация в Българската православна църква не е имало от 1962 г. Тогава патриарх Кирил обявява преподобния Паисий Хилендарски за Божи угодник по случай 200 години от написването на „История славянобългарска”. Малко по-късно за светец е обявен и Св. Софроний Врачански.

Първият мъченик от български произход е синът на хан Омуртаг Боян-Енравота. Той е убит по заповед на своя брат хан Маламир през 30-те години на IX век, защото отказал да се отрече от християнството. Преди да бъде екзекутиран, силата на вярата му помага да види бъдещето и християнизацията на българския народ.

През 1996 г. алтернативният синод канонизира дякон Игнатий - Васил Левски, а през 2002 г. обяви за светци още около 120 свещеници, убити от комунистите след 9 септември 1944 г., и убития през юли същата година свещеник Стефан Камберов. Българската православна църква обаче не потвърди канонизацията.