Какъв е бил битът по българските земи показаха в резерват „Кабиле”
Какъв е бил битът по българските земи показаха в резерват „Кабиле” / снимка: БГНЕС, архив

В археологическия резерват „Тракийски и античен град „Кабиле” край Ямбол се състоя възстановка на живота по българските земи през 2 и 3 в.

В изграденото наскоро умалено копие на римски дървено-земен военен лагер - „кастелум”, бяха показани облекла, занаятчийски произведения и въоръжение от онова време, пресъздадени бяха сцени от тогавашния бит на войниците и на местното население, както и техните култови вярвания.

Посетителите наблюдаваха действията по охраната на лагера, осъществявани от римска кохорта: военни умения, придвижване и заемане на защитни позиции, нападателни и отбранителни тактики. Гостите имаха възможност да пробват снаряжението на легионерите и да се снимат с него.

През 2 и 3 в. градът е бил в пределите на Римската империя и е преустроен според нуждите на завоевателите. В него е била разположена една кохорта с численост от 650 души, за да пази пътищата в тази част на Тракия. Една четвърт от войниците са били конници, а останалите - пехота.

Възстановката е организирана от община Ямбол като част от дейностите по проекта „Подобряване и популяризиране на водещи туристически атракции”, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г”.