Избрахме Мадарския конник за глобален символ
Избрахме Мадарския конник за глобален символ / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Мадарският конник беше избран за най-големия ни национален символ. Идеята е именно той да бъде поставен на българското евро. На второ място остана кирилицата, на трето българите класираха историческия хълм Царевец. Четвъртата позиция е за българската роза и розовото масло. Пето място за Рилския манастир.

Повече от 33 символа участваха в кампанията, на която Дарик радио е медиен партньор. Финалът й беше тази вечер в Националния исторически музей. Президентът Георги Първанов беше сред специалните гости.

Кампанията „Българските символи” започна още в края на миналата година. Около 1 милион българи са се включили в нея, като са гласували за символа, който предпочитат. Сред най-сериозните застъпници на Мадарския конник бяха директорът на Историческия музей Божидар Димитров и магът Астор.

Президентът Георги Първанов сподели по време на финалната дискусия, че има свой фаворит сред символите, но не пожела да каже кой е той. Направи го с думите: „Не може да има или – или, има и – и”.

„Кампанията постигна няколко много важни цели”, призна президентът. „На първо място утвърди самочувствието, утвърди идентичността на българите, при това по един позитивен начин. Второ – тя имаше и образователен ефект. Чрез нея много млади хора научиха някои неща от българската история”, отбеляза държавният глава.

Макар и Мадарския конник да беше избран от българите за глобален символ на страната ни, крайното решение за това какво ще има на нашето евро е на Българската народна банка.