Италианец, британец и американец получиха Нобелова награда за медицина
Италианец, британец и американец получиха Нобелова награда за медицина / netinfo

Италианецът с американско гражданство Марио Капеkи, британецът Мартин Еванс и американецът Оливър Смитис са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина за поредица от открития, свързани с ембрионалните стволови клетки и рекомбинацията на ДНК при бозайниците, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на Нобеловия комитет.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала. Нобеловата награда, която се присъжда от 1901 г., през тази година е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,54 милиона долара.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/ и Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други.

Миналата година наградата получиха американците Андрю Файър и Крейг Мело за откритието на фундаментален механизъм за контрол върху потока на генетичната информация, на РНК-интерференцията - изключването на гени от двойно спирална РНК. Новаторският метод революционализира молекулярната биология и води до разработване на нови мощни генетични медикаменти. Той ще помогне за генетично лечение на болести като рак и СПИН.