Хайдушко сборище ще се проведе край родопското село Добралък
Хайдушко сборище ще се проведе край родопското село Добралък / netinfo

За пета поредна година сдружение "Родопски хайдути" ще организира Хайдушко сборище. Този път е избрана местност над с. Добралък.

Самото село е с дълга история и може да се похвали с една от най-ранните църкви в региона, каза председателят на сдружението Манол Ружинов.

Всяка година младите родолюбци излизат в гората за 3-4 дни, като местата на сборищата се избират в зависимост от исторически събития, разиграли се по време на турското робство. Именно за това тазгодишното сборище на родопските хайдути ще е над с. Добралък, обясни Ружинов.

Още през 12-14 век тези местности са наричани „Родопската Света гора" с много църкви и манастири от с. Бачково до Бяла Черква. Селото и околностите още носят шепота на хайдушките времена, разказа председателят на сдружението. Запазени са сведения за Ангел Караджа и Вълчан войводи. Известно е името на Димитър Панайотов - гарибалдиец, участник в четата на Петко войвода, Георги Стойчев - куриер на Петко в Родопите, Павел Костов - сподвижник на Левски, основал революционен комитет в Станимака.

Сборището ще се състои от 5 до 7 септември, като в него ще участват членове на сдружението от всички краища на Родопите. Организацията се поема от Димитър Чавдаров от с. Добралък. Сборният пункт на четата ще бъде на хайдушкия овчарник срещу селото. По традиция ще бъдат организирани хайдушки игри, а гайди и чанове ще огласят горските баири. Задължителни ще са родопските носии и старата посуда.

Така сдружението цели да покаже и разкаже за стария начин на живот на родопските комити и техните ятаци, далече от комерсиалното и сиво ежедневие, добави още Манол Ружинов.