Двама японци и американец спечелиха Нобеловата награда за физика
Двама японци и американец спечелиха Нобеловата награда за физика / снимка: БГНЕС

Японците Макото Кобаяши и Тошихиде Маскава и американецът Йоичиро Намбу са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физика, съобщи Ройтерс.

Американецът Йоичиро Намбу от Чикагския университет е награден за откриването на механизма на спонтанно нарушената симетрия в субатомната физика. Нобеловата награда се присъжда на японците Макото Кобаяши от организацията КЕК, Цукуба, и на Тошихиде Маскава от университета на Киото за откриването на произхода на нарушената симетрия, която предсказва съществуването на най-малко три семейства кварки в природата.

Американецът Намбу, който е роден в Япония, получава половината от наградата от 10 милиона крони, а останалата част се поделя между японските физици Кобаяши и Маскава.

Нобеловите награди за физика се присъждат от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. Тази година наградата е на стойност 10 милиона шведски крони.

Първата Нобелова награда за физика е връчена на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Миналата година отличието бе присъдено на Албер Фер /Франция/ и Петер Грюнберг /Германия/ за откриването на "гигантското магнитосъпротивление" - за технология, използвана за четенето на информация от компютърен харддиск, позволила радикалната миниатюризация на твърдия диск през последните години.