/ iStock
Дори човек да е напълно здрав, той трябва да консумира не повече от няколко грама сол на ден. Пренебрегването на това правило може да влоши здравето ви дългосрочен план, разкри пред "Вечерна Москва" диетологът Елена Соломатина.

Според нея човек яде много скрита сол в различните храни без дори да го осъзнава.

Навиците, които вредят на бъбреците
  
"Препоръчителната доза е пет грама за здрав човек. За хипертоници само три грама на ден. Но това се отнася за цялата сол, която човек получава с храната. Много скрита сол има в обработените меса (колбаси, мариновани пържоли), сосове, хляб, сирене и др. Средностатистическият човек консумира повече сол, отколкото трябва", обясни лекарят.
 

сол
iStock

Изчисляването на приема на сол е изключително сложно, отбелязва диетологът. За да намалите желанието да ядете солени храни, трябва постепенно да намалите количеството сол в диетата си. Така рецепторите ви ще свикнат с несолената храна за две-три седмици и дори малкото количество сол ще се усеща по-ярко, обясни още Соломатина.

Излишната сол може да бъде опасна за здравето, особено за тези, които вече имат някакви проблеми, предупреди експертът.

"По-добре е да не се използва сол от хипертоници, плюс хората, които страда от рак на стомаха или са предразположени към такива заболявания. Много бъбречни заболявания са свързани с приема на прекомерни количества сол. Хората, които са склонни към отоци също да избягват много да солят, тъй като тялото им ще продължи да задържа течност", посочи още тя.

Три начина да забързаме метаболизма си

При отслабване се препоръчва да ядете по-малко сол: когато течността се задържа, всички метаболитни процеси протичат по-бавно. Ако сте здрави, но има някои предпоставки (тютюнопушене, лоша наследственост, наднормено тегло, стрес и т.н.), солта може да влоши ситуацията, заключава диетологът.

*Тази статия има само информативна цел и не може да послужи за диагностициране или лечение на заболявания. Ако имате притеснителни симптоми задължително потърсете помощ от медицинско лице.