„Девин“ подкрепя инициатива за здравословно хранене на учениците
„Девин“ подкрепя инициатива за здравословно хранене на учениците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През последните години "Девин" АД развива и подкрепя редица програми насочени към опазването на природата и на здравето на хората. Следвайки тази своя политика, „Девин" АД подкрепи проекта на Българския национален воден съвет

ВОДА В ГОЛЯМОТО МЕЖДУЧАСИЕ

Проектът си поставя за цел да подпомогне усилията на държавата в лицето на Министерство на здравеопазването по отношение на здравословното хранене на учениците, като по достъпен и занимателен начин запознае децата в началните класове със значението на водата за организма, за здравето на човека и за това как нейното отсъствие може да попречи на учениците да участват пълноценно в образователния процес.

През последните години в почти всички европейски страни се установява наличието на проблем, свързан с недостатъчното пиене на вода в училище. Децата по-трудно изпитват жажда, а когато я изпитат, обикновено вече са дехидратирани. Но дори и тогава те предпочитат сладките и газирани напитки, а много родители неправилно смятат, че плодовите сокове и млякото могат да заместят водата. Въпреки че са полезни, те не са достатъчни за добрия воден баланс на детския организъм, който се нуждае от повече вода в сравнение с възрастните, поради по-големия енергиен разход и растежа. Значението на здравословната хидратация е още по-голямо в училище, където децата трябва активно да запаметяват нова информация и да работят с отвлечени понятия. Затова е особено важно от най-ранна възраст у учениците да бъдат възпитани навици да пият вода в достатъчни количества, за да бъдат здрави, активни и трудоспособни.

За тази цел „Девин" АД финансира отпечатването на методическо ръководство, което съдържа синтезирана информация за правилната и здравословна хидратация на организма, както и забавни игри и драматизации, с чиято помощ децата по-лесно ще усвоят знанието за водата, ще се мотивират да я предпочитат в междучасията пред други, не толкова полезни за тях напитки и ще развият отношение по проблема за здравословното хранене като цяло. Книжката ще бъде разпространена в цялата страна с помощта на регионалните инспекторати към Министерство на образованието, младежта и науката.

Съдържанието на помагалото е продукт на Българския национален воден съвет, като е използван опита от аналогични ръководства в други европейски страни, оригинални материали от членове на Водния съвет - най-известните български специалисти по хранене и диететика - както и практически упражнения, разработени от специалисти - педагози.

Подкрепата на проекта „Вода в голямото междучасие" е логична следваща стъпка от страна на DEVIN в политиката, насочена към здравословен начин на живот, най-вече сред нашето бъдеще - децата. „Девин" АД, като производител на висококачествени и здравословни безалкохолни напитки, работи за насърчаване на активния начин на живот, част от което е и спонсорството на Българската федерация по тенис и турнира за ученици от 12-18 години ДЕВИН мастърс.

„Девин" АД е и най-модерно оборудваната и най-екологичната бутилираща компания, благодарение на инвестицията от 25 милиона лева, която направи през последните няколко години и която й позволява чувствително да намали количеството на влаганата пластмаса в бутилките и капачките, без да влоши качеството на опаковката и да направи компромис с удобството и изискванията на потребителите.
Когато доставя на хората чиста планинска вода от екологично чист район без никаква индустриална дейност в радиус от десетки километри от извора, DEVIN не извършва просто логистична и търговска дейност, а изпълнява и мисия, насочена към здравето, трудоспособността и качеството на живот на хората.

Стартът на проекта „Вода в голямото междучасие" ще бъде даден на 22 март 2012 година по случай Световния ден на водата.