/ netinfo
По повод днешния празник - Деня на Независимостта, в Националния военноисторически музей ще се проведе Ден на отворените врати. 

Посетителите ще видят ценни експонати като държавния печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България - орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“, както и отличия на генерал-майор Стефан Паприков, който има важен принос за обявяването на Независимостта на България. Музеят ще работи от 10.00 до 17.00 ч., а входът ще е свободен.
 
На днешния празничен ден Българската армия представя техника и въоръжение в седемнадесет града в страната. В София от 9.00 ч. до 12.00 ч. пред парадния вход на Министерството на отбраната ще бъдат показани бронирана машина „Хамър”, както и други бойни колесни машини.

Гостите ще чуят и изпълненията на Представителния духов  оркестър на Сухопътните войски. Инициативата на Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба. Всички интересуващи се ще получат информация за свободните места в армията, както и за условията за участие в курсове за военна подготовка.
 
Едва 16-годишен Стефан Паприков участва в Старозагорското въстание през 1875 г., а Сръбско-българската война е началник щаб на западния корпус, който участва в отбраната на Сливница, има важна роля и за Съединението. По късно става военен министър, а при обявяването на Независимостта през 1908 г. е министър на външните работи в първото правителство на Александър Малинов.

Посетителите ще видят и други, изключително ценни експонати като държавния печат на Княжество България и най-високото отличие на Царство България - орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“.

Ще бъдат показани два филма, които пресъздават атмосферата на важното за страната ни събитие - „Независима България“ на Огнян Сурдолов и „Фердинанд Български“ на проф. Светослав Овчаров.