Ценни артефакти от римско време откриха при ремонт в Лом
Ценни артефакти от римско време откриха при ремонт в Лом / netinfo
Ценни артефакти от римско време откриха при ремонт в Лом
81378
Ценни артефакти от римско време откриха при ремонт в Лом
  • Ценни артефакти от римско време откриха при ремонт в Лом

Следи от металолеене, голямо количество керамика и тухли с печати на военни подразделения, участвали в изграждането на крепостната стена на античната крепост Алмус, бяха открити при строителни работи в Лом. Чужди учени вече проявяват интерес към находките на археолозите.

До находките се стигна при ремонт на канализацията в днешния жилищен комплекс "Кале", който е построен в очертанията на римския град Алмус. Комисия от археолози извърши спасителни проучвания в продължение на 40 дни. Откритите находки са със сериозна научна стойност, заяви пред Дарик археологът Валери Стоичков, научен ръководител на проучванията.

Ценни артефакти от римско време откриха при ремонт в Лом
netinfo
„Оказа се, че сме попаднали на северното лице на западната крепостна порта на Алмус. Откриха се сериозни количества артефакти, дори такива с печати на военни подразделения, и керамика. Оказа се, че събраните при разкопките следи от топене на метали представляват голям интерес за специалистите в тази област, както и за един датски изследовател. Той ни гостува, за да се запознае именно със следите от металодобив в Алмус", обясни археологът.

Тъй като в Лом предстои изграждане на воден цикъл, Валери Стоичков е убеден, че ще бъдат открити още ценни артефакти от римско време:

„Започне ли да се работи в Лом по проекта воден цикъл, несъмнено ще се срещнем и с Града на мъртвите на Алмус. Така че трябва да сме напълно подготвени да се осигури компетентно археологическо наблюдение".

Прочувания на Алмус са правени и през периода 86 - 90 година. Тогава са открити 70 метра от западната крепостна стена на кастела. Остава да се проучат още около 30 метра, след което целият участък, заедно с откритата това лято западна порта ще може да кандидатства за европейско финансиране и обектът да бъде експониран в съвременната градска среда.