България и Словния ще си сътрудничат в областта на науката
България и Словния ще си сътрудничат в областта на науката / снимка: Sofia Photo Agency
Двустранно споразумение за научно-техническо сътрудничество между България и Словения беше подписано в Министерството на образованието и науката. Подписи под документа сложиха министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на висшето образование, науката и технологиите на Словения Юре Зупан.

Споразумението ще регламентира формите на сътрудничество в областта на науката и технологиите – съвместната разработка на научни проекти, достъпът до уникална научна апаратура и обменът на учени.

Министър Вълчев изрази задоволството си от факта, че един многогодишен труд е получил юридически завършек. Той припомни, че само в границите на 6-та Рамкова програма на Европейския съюз, учени от двете страни са участвали заедно в 54 международни проекта. Просветният министър изрази надежда, че споразумението ще даде възможност за по-добро сътрудничество в Седма рамкова програма на ЕС, за постоянен обмен на учени, за двустранни научни проекти и за участие в семинари и конференции.

Министър Зупан пожела българските и словенските учени да удвоят участието си в проекти в Седма рамкова програма и да повишат качеството на научните резултати, издигайки науката на европейско и световно равнище.