Бургас празнува на Никулден
Бургас празнува на Никулден / DarikNews.bg

„Никулден за бургазлии е най-обичаният празник в годината! Той е повод да изявим най-доброто, най-светлото от себе си, да отворим сърцата си за позитивното, което ни обединява, а и ни прави по-силни! Благодаря на своите съграждани за подкрепата, търпението и разбирането, които проявяват при осъществяването на причиняващите им неудобство мащабни градски ремонти" - това се казва в обръщението на кмета на Бургас Димитър Николов по повод празника на града. За 18-та поредна година днес бургазлии отбелязват Никулден като свой градски празник. Тържествата ще започнат 8.30 ч. в Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий".

Света литургия в чест на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий и бургаското духовенство. По традиция на празничното заседание на Общински съвет ще бъдат наградени почетните граждани за 2010 г., а след това на площада в центъра е ритуалът по издигане флаговете на Република България и Община Бургас.

Никулденската обредна трапеза ще бъде осветена в Етнографския музей на града.

В 11.00 ч на площада пред църквата „Св.Св.Кирил и Методий" премиерът Бойко Борисов лично ще предаде на Сливенския Митрополит Йоаникий мощехранителница със свещена манна от нетленните мощи на Св. Николай Чудотворец. В Министерски съвет са получени три стъклени мощехранителници със свети мощи „манна" (телесна течност), изтичаща от тялото на Св. Николай Чудотворец всяка година на 9 май. Мощите са получени по молба на премиера и са изпратени от свещеника на църквата „Св. Николай" в град Бари, където се пази в каменен саркофаг нетленното тяло на светеца. Другите две стъкленици със светинята ще бъдат предадени от премиера на свещениците от църквите в Черногорец и Созопол, чиито патрон е светецът.

Веднага след това от ще започне и литийното шествие до Мостика в Приморски парк, където по традиция с хвърляне на венци и цветя в морето ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари.

Нов елемент в отбелязването на любимия на всички бургазлии свят празник ще бъде тържественото хвърляне в морето на делва със събрани послания от жителите на града. Инициативата идва от студентите от БСУ, които я озаглавиха "Изхвърли лошото, остави доброто". Идеята на младежката кампания е хората да станат по-добри, изхвърляйки лошото в морето и пречистени да посрещнат светлите коледни и новогодишни празници. Студентската проява ще положи началото на нова местна традиция в честването на празника на светеца-покровител на морския град Св. Николай Мирликийски.

Други новини от Бургас