БНТ обяви еко-конкурс за ученици под мотото „Живей на чисто”
БНТ обяви еко-конкурс за ученици под мотото „Живей на чисто” / Sofia Photo Agency
По повод Деня на земята – 22 април, Българската национална телевизия обявява конкурс сред ученици и училища за идеи за еко-проекти. Поканени за участие в състезанието са ученици между 7 и 12 клас, както и цели класове и училища от цялата страна. Целта на конкурса е да провокира мисленето на учениците и те сами да предложат работещи и ефективни начини как да водим еко-съобразен начин на живот. Темите не са предварително определени и телевизията разчита на оригиналното и практично мислене на младите.

Предложенията трябва да включват следните задължителни елементи: цел на проекта, описание на идеята, участници, период на реализация и времеви план, очаквани резултати, необходими ресурси. Описанията трябва да се изпращат на хартиен носител и на CD на адреса на телевизията – София, ул. „Сан Стефано” 29, за ученическия конкурс „Живей на чисто”, – до 6 юни 2008 г.

„Необходимо е да се работи целенасочено с младите хора, за да се възпита едно ангажирано и отговорно отношение към защитата на околната среда. Промяната на мисленето става чрез примери, а мотивацията на младите може да нарасне като ги въвлечем в активно действие и ги направим съпричастни към техни собствени инициативи”, смята заместник-програмният директор на БНТ Димитър Цонев.

Българската национална телевизия се ангажира да съдейства за реализацията на трите най-добри проекта. Всички идеи в конкурса ще бъдат представени на сайта на БНТ – www.bnt.bg. Допълнително представители на победителите ще бъдат поканени в телевизията и наградени от ръководството й в Деня на отворените врати на БНТ, който традиционно се провежда през септември месец.