Бащи украсиха елха пред съда с решения за родителски права
Бащи украсиха елха пред съда с решения за родителски права / БГНЕС

Бащи, облечени като Дядо Коледа, окичиха елха пред Съдебната палата със съдебни решения, които не им позволяват съвместно с бившите си съпруги да упражняват родителски права, предаде БГНЕС.

"Събудете се, утре това може да се случи на вашето дете!" пишеше на плакатите, които бяха поставени зад елхата на стената на Съдебната палата. На други бяха изрисувани три маймуни, едната от които си запушва ушите, другата - очите, а третата - устата. Над тях пишеше ОДЗ - отдел закрила на детето. "Осъдихте детето ми да порасне без баща - защо???", "Режим на свиждане = на ефективна присъда", гласяха надписи по част от плакатите.

Решенията са закачени на елхата, като символ на тази несправедливост, казват протестиращите.

Бащи украсиха елха пред съда с решения за родителски права
netinfo

Неправителствени организации търсят подкрепа за законови промени, които позволяват съвместно упражняване на родителските права, както и за създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман.

Карло Луканов - изпълнителен директор на Фондация "Бащи за отговорно родителство" посочи, че несправедливостта тръгва от закона. Така след развода задължително единият родител изчезва от живота на детето, получава затворническия режим на лични отношения, като дори този режим на практика не е гаранция, ако другият родител реши да не го спазва. Луканов обясни, че в закона има предвидени процедури, но съдия-изпълнителите не искат да завеждат дела за осъществяване на режим на лични отношение, прокуратурата не иска да образува дела, когато другият родител отказва да изпълни съдебното решение.

"С новият семеен кодекс се допусна възможността за съвместно упражняване на родителски права, но само когато родителите се споразумеят. За съжаление, дори тогава някои от съдиите смятат, че това не е в интерес на детето и отказват да утвърдят такова споразумение между страните", посочи Карло Луканов.

Бащи украсиха елха пред съда с решения за родителски права
netinfo