Артисти от всички области се обединяват, за да подадат ръка на Хитрино
Артисти от всички области се обединяват, за да подадат ръка на Хитрино / Sofia Photo Agency, архив

Именити артисти от всички области на културата и изкуството се обединиха, за да подадат ръка на Хитрино. Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов пръв ще дари свои творби за благотворителния търг в Народния театър "Иван Вазов", съобщава пресцентърът на министерството.

Рашидов и неговите заместници доц. Бони Петрунова и Боил Банов са обсъдили идеята с творци и мениджъри на културни институти, сред които Мариус Донкин (НТ "Иван Вазов"), Владимир Люцканов (Младежки театър "Н. Бинев"), Здравко Митков (Сатиричен театър), Таня Костадинова (Театър 199), Божидар Димитров (НИМ), Светлина Ангелова (Софийска филхармония), Вера Петрова (Софийска опера и балет), Слава Иванова (Национална галерия), Екатерина Цекова (Национален политехнически музей), Мирослав Боршош (НДК), Вяра Анкова (БНТ).

Министър Рашидов е казал, че трагедията, която се случи в Хитрино, не му дава спокойствие от мига, в който е научил за нея, и не може да престане да мисли как да помогне на хората, преживели голямото нещастие. Хората на изкуството са били единодушни, че изпитват потребност да направят нещо повече от символичен жест на съпричастност.

"Загиналите не можем да върнем, мъката на близките им е голяма, но бихме могли да направим нещо реално за живите, да им дадем вяра и надежда, смисъл да продължат напред", е общата позиция на творците и културните мениджъри.

Музиканти инициират благотворителна акция, средствата ще дарят на Хитрино

Народният театър ще посвети представлението на "Хъшове" на 14 януари на пострадалите от трагедията в Хитрино. Даренията от зрителите на спектакъла на Александър Морфов, който е един от най-големите хитове на сцената на театъра години наред, ще бъдат предоставени изцяло за благородната цел, се припомня в съобщението.

Отбелязва се, че с благотворителна инициатива, която е съвместна с Министерството на културата, Народният театър се включва първи в кампанията на институции и дейци, свързани с изкуството и културата, за подпомагане на пострадалите. Инициативата, подкрепена от Съюза на артистите в България, с медийното партньорство на БНТ, е от 9 до 16 януари, за да могат да се включат и други - музеите - с ден на отворените врати, музикално-сценичните институти - с концерти и спектакли и т.н.

И църквата събира дарения за пострадалите в Хитрино

Народният театър ще участва и с голяма изложба-аукцион, която ще бъде открита на 14 януари във фоайето на театъра.

Кампанията на творците е отворена за всички, които желаят да се включат - творци и културни институти. Събраните средства ще бъдат предадени на пострадалото Хитрино чрез Червения кръст,се посочва в съобщението.