Археолози откриха златна монета от времето на Филип II Македонски
Археолози откриха златна монета от времето на Филип II Македонски / снимка: БГНЕС, архив

Златна монета от времето на Филип II Македонски е открита непосредствено преди приключването на разкопките през този сезон в археологическия резерват „Тракийски и античен град „Кабиле”, съобщи директорът на Ямболския исторически музей Стефан Бакърджиев.

Според Бакърджиев, който е и ръководител на разкопките, монетата представлява 1/8 статер на Филип II Македонски, сечен между 340 и 325 г. в македонския град Пела.

Предполага се, че тя е попаднала в Кабиле чрез заселилите се колонисти, вероятно македонски войници и хора от превзетите от царя гръцки градове. Върху едната страна на монетата е изобразен Херакъл с лъвската кожа, а от другата е изписано името на Филип и е отпечатан тризъбец.

Освен златната монета, в проучвания пласт от късно римската епоха в края на 4 в., археолозите са открили и две добре запазени двукамерни пещи за производство на керамика. Пещите са в общ комплекс - едната е служила за изпичане на фини глинени съдове и на луксозна керамика, а другата - на кухненска керамика. Находките са изцяло запазени и скоро ще бъдат експонирани.

Източник: БТА