Ал Гор взе Нобелова нагрaда за мир
Ал Гор взе Нобелова нагрaда за мир / netinfo

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени са носителите на Нобеловата награда за мир за 2007 г. заради просветителските им усилия за осъзнаване на рисковете от климатичните изменения, съобщи норвежкият Нобелов комитет.
   

Носителите на приза, избрани измежду 181 кандидатури, ще си поделят 1,5 милиона долара, предадоха световните агенции. Междуправителствената експертна група на ООН изрази изненада, че е била избрана да сподели голямата чест с Ал Гор.
   

"Това бе изненада. Щяхме да сме щастливи дори ако само Ал Гор бе получил наградата, тъй като това е признание за важността на темата за климата", каза Карола Траверсо Саибанте, говорителка на групата, обединяваща над 2000 учени. Гор, който тази година получи наградата на Американската филмова академия за филма си "Неудобна истина", бе сочен от мнозина за потенциален нобелов лауреат.
   

"Силната му ангажираност, отразена в политическата дейност, лекциите, филмите и книгите му, засили борбата с климатичните промени. Той вероятно е личността, направила най-много за това света да осъзнае, че е наложително да се вземат мерки", се казва в декларация на Нобеловия комитет.
   

За експертната група на ООН комитетът подчерта, че научните й доклади в продължение на две десетилетия допринасят за все по-широкото осъзнаване на връзката между човешките дейности и глобалното затопляне. Благодарение на усилията на тази комисия глобалното затопляне става признат факт. През 80-те години на 20-ти век то бе просто интересна хипотеза, в подкрепа на която
през 90-те години предложиха нови доказателства. През последните години връзките между явленията стават безспорни, а последствията все по-очевидни.
   

През последните години норвежкият Нобелов комитет разшири понятието за миротворчество и усилия за разоръжаване, определено от шведския индустриалец Алфред Нобел при учредяването на наградата през 1895 г. Днес с нея са отличавани усилията за утвърждаване на правата на човека, демокрацията, за премахване на бедността и разумното използване на природните ресурси и опазването на околната среда.
   

Ал Гор и Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени ще получат наградата си (диплома, златен медал и общо 10 млн. шведски крони  - 1,08 млн. евро) в Осло на 10 декември - денят, в който през 1896 г. умира шведският учен, филантроп и изобретател на динамита Алфред Нобел.