Ал Гор е номиниран за Нобелова награда за мир
Ал Гор е номиниран за Нобелова награда за мир / netinfo

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор е номиниран за Нобелова награда за мир за 2007 година. Заедно с него е номинирана и родената в Канада лидерка на инуитите Шийла Уот-Клутие за усилията да привлекат общественото внимание към промяната на климата, съобщава норвежкият вестник "Афтенпостен", цитиран от ДПА.

Бившият норвежки министър на околната среда Берге Брене и Хейди Сьоренсен от норвежката Социалистическа лява партия заявиха, че са номинирали Гор за приноса му да насочи вниманието към глобалното затопляне.

Гор бе вицепрезидент от 1993 до 2001 година. Той загуби с минимална разлика от Джордж Буш президентските избори през 2000 година и през последните години се посвети на опазването на околната среда, включително проблема с глобалното затопляне. Документален филм "Неудобната истина" /"The Inconvenient Truth"/ за Гор и дейността му в областта на околната среда е номиниран за "Оскар" за най-добър документален филм.

Уот-Клутие допринесе за информираността на обществото как глобалното затопляне се отразява върху населението и природата в Арктика. Уот-Клотие бе председател на "Инуитска полярна конференция" от 2002 до 2006 година. Организацията представлява 155 000 инуити, които живеят в арктическите райони на Канада, САЩ и Русия.