30 000 в България употребявали хероин сочи статистика
30 000 в България употребявали хероин сочи статистика / cнимка: Sofia Photo Agency

Между 20 000 и 30 000 са хората, употребявали хероин в България. Това сочи статистика на Националния фокусен център по наркомании. Над 1/3 от тях никога не са опитвали да се излекуват, съобщи директорът на центъра Момчил Василев.

44% от анкетираните наркозависими са отговорили, че са използвали чужди игли и спринцовки. Статистиката сочи още, че България е на пето място сред страните от Европейския съюз с 42 на 100 смъртност на наркозависими до 25 години. От няколко години насам в Европа хероина е изместен от така наречените стимулиращи наркотици – амфетамини, екстази, марихуана. Това се случва и в България, обяснява д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании.

„По принцип нашите специалисти са подготвени да лекуват всякакъв вид зависимости, но все още няма програми, които са специално описани и насочени към хора, употребяващи стимуланти. Профилът на хората, които употребяват опиати, и тези, които употребяват стимуланти е различен, възрастта е различна. Хората, използващо канабис, амфетамини са в една възраст до 24 години, а хората, които вече търсят лечение по повод употребата на хероин са към 30 години”, уточни още Райчева.

33% от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.