20% от двойките нямат дете заради стерилитет с неизяснен произход
20% от двойките нямат дете заради стерилитет с неизяснен произход / Sofia Photo Agency, архив

20% от двойките нямат дете заради стерилитет с неизяснен произход. Това каза акушер-гинекологът д-р Явор Владимиров. По думите му в подобна ситуация по-добрият вариант за зачеване е чрез ин витро, а не чрез инсеминация.

Двойките с репродуктивни проблеми са над 250 хиляди

В момента, за да се възползва жена от платените процедури чрез Фонда за асистирана репродукция, е необходимо преди това тя да има четири неуспешни инсеминации, а това е загуба на време и средства, допълни той. Според него трябва да се намали изискването за броя на неуспешните инсеминации.

Днес репродуктивният прозорец за жената се затваря по-рано

В рамките на кампания "Мъжко репродуктивно здраве", проведена през април със съдействието на федерация "Български пациентски форум", са били изследвани 403 мъже.

Резултатите отчитат, че всеки пети е имал тежки отклонения в основните показатели на семенния анализ и има нужда от лечение, а почти всеки втори е имал леки до умерени отклонения при изследванията.

В последните десетилетия мъжката репродуктивна способност у нас намалява

Д-р Владимиров добави, че репродуктивните възможности у мъжа силно намаляват след 45-годишната му възраст. Ако в рамките на едногодишни опити една двойка няма бебе, то това се смята за безплодие, при условие, че двамата са под 35-годишна възраст, уточни д-р Владимиров.

При по-висока възраст, неуспешните опити са отчитат в рамките на шестмесечие. Оптималната възраст за създаване на дете е 26-30 години, посочи ембриологът Десислава Тачева.

За добро репродуктивно здраве лекарите препоръчват здравословно хранене, спортуване, спиране на тютюнопушенето и консумацията на алкохолни напитки.

Източник: БТА