Двойките с репродуктивни проблеми са над 250 хиляди
Двойките с репродуктивни проблеми са над 250 хиляди / Община Габрово

Община Габрово финансово подпомага семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми със средства, предвидени в бюджета. Това припомнят от Община Габрово по повод инициативата на сдружение „Зачатие“ за 11 пореден път да бъде организиран Ден на репродуктивното здраве.

Средствата за финансово подпомагане се определят за всяка календарна година с бюджета на Общината. С Решение № 290 от 20 декември 2012г. на Общински съвет – Габрово е приет Правилник, който определя реда, условията и процедурата за финансово подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на общината.

За репродуктивните проблеми се говори все повече - всеки шести човек в света среща трудности при зачеването на дете. В България двойките с репродуктивни проблеми са над 250 хиляди. Често хората губят години и много средства в изчакване, в търсене на подходящо лечение или причините за проблема. За стерилитет в медицината се говори, ако при двойката не настъпи забременяване след 1 година редовни опити за зачеване.

По инициатива на сдружение „Зачатие“ за 11 пореден път ще бъде организиран Ден на репродуктивното здраве, който ще се проведе на 11 юни 2016 г. в хотел „Верея”, Стара Загора под надслов „Новите пътища към мечтаното дете”. Всяка година сдружението организира в различни градове на страната това събитие като осигурява за посетителите безплатни консултации с водещите български специалисти по стерилитет и информация за новостите в репродуктивната медицина.