20% от децата в България са с наднормено тегло
20% от децата в България са с наднормено тегло / cнимка: Sofia Photo Agency

20 на сто от българските деца на възраст от 7 до 19 г. страдат от наднормено тегло, като по-голям е делът на момчетата. Това съобщи по повод на националната седмица за борба със затлъстяването проф. Стефка Петрова – заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве и координатор на националния план за действие "Храни и хранене".

„Честотата на наднорменото тегло при децата у нас обаче, е в границите на средната за страните от ЕС. В последните години се наблюдава увеличение на броя на децата с наднормено тегло и със затлъстяване и тази тенденция се запазва”, добави заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков.

Националната седмица за борба със затлъстяването започва днес и ще продължи до 9 ноември. Във всички обществени заведения за деца ще бъдат разпространени информационни материали с препоръки за здравословно хранене. Подготвя се и наредба, която са урежда изискванията към организираното хранене на учениците в съответствие с принципите на здравословно хранене и ще се отнася за предлаганите храни и напитки в ученическите столовете, бюфетите и автоматите за храни и напитки в училищата.