157 зрелостници със специални образователни потребности ще се явят на матура
157 зрелостници със специални образователни потребности ще се явят на матура / снимка: Sofia Photo Agency
Общо 157 са зрелостниците със специални образователни потребности, които ще се явят на матура през юни, съобщи в парламента вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев. За тези ученици зрелостните изпити ще са с един час по-дълги.

Вълчев съобщи от парламентарната трибуна, че 10 зрелостници са незрящи, но са избрали да се явят на писмен изпит. „Изпитните материали ще бъдат набрани с брайлов шрифт. За целта сме направили обществена поръчка и купуваме брайлови апарати, които ще бъдат налице към края на този месец, за да могат да бъдат ползвани. Ще има по 20 листа брайлова хартия за отговорите на изпитните материали, специална подредба на въпросите и отговорите в изпитните материали на брайловите листа”, обясни Вълчев.

14 са учениците с нарушено зрение. За тях изпитните материали ще бъдат отпечатани с по-голям шрифт. Други двама с нарушено зрение са избрали да се явят на устна матура. 58 са зрелостниците с нарушен слух, а седем са с физически увреждания. Те също са избрали изпитът им да е писмен. 12 от учениците са с аутизъм или други психични разстройства, като по време на тяхната матура ще има психолог и логопед. 27 са с увреждания като епилепсия или шизофрения.