Светът очаква встъпването в длъжност на Барак Обама
Светът очаква встъпването в длъжност на Барак Обама / снимки: БГНЕС
Най-малко един милион души са очаквани във Вашингтон за днешната церемония по встъпването в длъжност на новия президент на Съединените щати Барак Обама, предаде Асошиейтед прес. Тълпи от хора се бяха събрали по спирките на автобусите от обществения транспорт и метрото в американската столица още преди изгрев слънце. Около 320 000 души са използвали метрото на Вашингтон днес до 8 часа местно време (13 ч по Гринуич), за да присъстват на встъпването в длъжност на Барак Обама, съобщи представител на метрото в американската столица, в която живеят 600 000 души, цитиран от АФП.

Местните власти призоваха населението да използва обществения транспорт, за да присъства на историческото събитие. Трафикът на станциите в централната част на града е изключително интензивен, особено на площад „Мол”, който се намира срещу Конгреса.

По някои булеварди се оформиха километрични опашки от автомобили. Множество местни жители и гости на града се стичат към булевард "Пенсилвания" и Националната алея за започващата в 12 ч. местно време (19 ч. българско време) церемония, на която 44-ият президент на САЩ ще положи клетва.

Барак Обама вероятно ще отправи в тържествената си реч послание на надежда и призив към мобилизация на всички, за да бъдат посрещнати многото предизвикателства пред Америка, предаде АФП.

„Мисля, че той ще говори за многобройните предизвикателства и проблеми, пред които сме изправени като страна“, заяви бъдещият говорител на Белия дом Робърт Гибс в интервю за телевизия СиЕнЕн. „Но той също ще напомни на нас и на целия свят, че в миналото американците вече са се изправяли пред големи предизвикателства, които са преодолели обединени като страна и като народ, за да може бъдещите поколения да живеят в по-добър свят“, добави Робърт Гибс. 

Обама ще говори и за „нова ера на отговорност в дейността на правителството и нашите финансови институции, някои от които ни хвърлиха в тази икономическа криза“, заяви бъдещият говорител на президентството в друго интервю за телевизия Фокс. Той ще говори още за „жертвата на мъжете и жените под знамената“, добави Гибс, като припомни, че Обама посети военната болница „Уолтър Рийд“, където се лекуват военни, ранени в Ирак и Афганистан. „Той ще отправи призив към американците на направят повече от това, което правят сега, да се ангажират повече и да участват в промяната на страната към по-добро“, посочи Робърт Гибс.
Светът очаква встъпването в длъжност на Барак Обама
netinfo

Напускащият поста си американски президент Джордж Буш спази традицията и остави в Овалния кабинет в Белия дом бележка за своя приемник Барак Обама. В оставеното в най-горното чекмедже на бюрото послание републиканецът Буш отправя към демократа Обама традиционното пожелание за успехи.

От Белия дом отказаха да разкрият повече подробности. "Съдържанието е подобно на това, което Буш повтаря от нощта на изборите - за невероятната нова глава в историята на САЩ, която избраният за президент Обама ще отвори", ограничи се да каже говорителката Дейна Перино.

Традицията с оставянето на бележки в Белия дом е поставена от републиканеца Роналд Рейгън, който написва буквално в последните си часове като президент през януари 1989 г. до своя приемник Джордж Буш-старши следното послание: "Не позволявай на некадърниците да те провалят".