parvi u4eben den
parvi u4eben den / Thinkstock/Getty Images
Над 60 000 първокласници за първи път ще прекрачат прага на училищата си през новата учебна година, която с открива днес. Те са с няколко хиляди по-малко в сравнение с миналата. 680 000 са учениците в страната, те ще се обучават в 2367 училища. Близо 60 процента от тях са ремонтирани. Всички те ще започнат учебната година нормално. Там, където все още има ремонти, има и алтернативи и учениците за кратко ще бъдат пренасочени в друго училище.
Училището с най-много ученици е столичното 18-то „Уилям Гладстон”. В него се обучават 2400 ученици, а най-малко са те в защитените училища. 
89 000 са учителите у нас, в това число психолозите и педагогическите съветници. В същото време, близо 60 хиляди са децата в риск от отпадане от образователната система. Те са по-малко, защото през миналата година са били обхванати 24 хил. деца в риск. Тази година екипите за обхват са 1100, а в тях са ангажирани 7000 учители и служители на други институции.
 
 „Стъпките по пътя на знанието са бавни и трудни, но винаги носят видим и траен резултат. Той е гарант за Вашето развитие и успех”, се казва в обръщението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев към учениците по повод първия учебен ден.
 
„Големите предизвикателства пред Вас учителите, са да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им, да ги възпитате. На Вас разчитаме и Ви се доверяваме”, пише още в обръщението на министър Вълчев.