Наричат годините на пубертета „трудна възраст“. Често родителите се объркват от промените, които настъпват с техните тийнейджъри и не могат да намерят правилния подход към тях. Послушните до вчера деца започват да се отдръпват, попадат в подозрителни компании, пропушват, искат да си направят пиърсинг или да боядисат косата си в лилав цвят.

родители и деца
Thinkstockphotos

Родителите трябва да знаят, че в такива случаи нито забраните, нито ограниченията помагат. За да поддържа един родител добри взаимоотношения с детето си е важно преди това да е спечелил доверието му.

Най-странните неща, които днешните тийнейджъри обичат да правят (ВИДЕО)

През този период родителите трябва да останат спокойни, да не повишават тон и да изпадат в истерия, ако видят детето си с татуси или розова или лилава коса. Да не осъждат детето и да не му отправят необмислени критики, тъй като тийнейджърът чувства по-силно всяка емоция и често е буен в реакциите си.

родители и деца
Thinkstockphotos

Родителите не трябва да губят връзка с детето си, а да говорят с него за интересите и желаният му, да му покажат, че то е личност и да уважават  разбиранията му. Според психолозите те не могат да бъдат приятели на своите деца, те трябва да останат родители, защото приятелството и родителството са две напълно различни сфери. Децата освен от приятелско отношение се нуждаят от определяне на граници, дисциплина и ръководство.

деца
Thinkstockphotos

И още:

Трябва ли родителите да бъдат приятели на децата си?

Психолог: Децата на България днес - умни, но объркани и без подкрепа

Проучване разкрива: прибягват ли родителите у нас до шамари

Успокояваме се: Младите у нас пият често, но не по много

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си

Как влияят социалните мрежи на тийнейджърите

Още любопитни новини по темата четете в рубриката „На училище“

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук