Как влияят социалните мрежи на тийнейджърите
Как влияят социалните мрежи на тийнейджърите / Guliver/Getty Images

Социалните мрежи влияят негативно на психичното здраве на тийнейджърките, съобщи сайтът Ред орбит, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Изследване на Британското правителство, проведено сред 30 000 четиринайсетгодишни ученици между 2005 г. и 2014 г., сочи, че психологичният стрес при тийнейджърките се е покачил с 3% през годините (от 34% на 37%). Този при момчетата е спаднал с 2% - от 17% на 15%.

Авторите на проучването изтъкват, че все по-голямото навлизане на социалните мрежи в ежедневието може би е решаващ фактор за по-лошото психично здраве при девойките.

На колко години имаме най-много приятели?

"Тийнейджърските години са период на бързо физическо, когнитивно и емоционално развитие", пише Пам Рамсден, лектор по психология в Университета на Брадфорд.

"Подрастващите общуват с други хора, за да се научат да бъдат компетентни възрастни. В миналото те са се обръщали към родителите, учителите и други възрастни от обкръжението си, както и към членове на семейството и приятели. Сега в този списък, спомагащ за социалното и емоционалното развитие, можем спокойно да добавим и социалните мрежи".

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

В тийнейджърските години, момичетата и момчетата развиват характеристики като увереност и самоконтрол. Тъй като подрастващите мозъци все още не са напълно развити, тийнейджърите нямат когнитивното съзнание и инстинкт за публикуването на неподходящо съдържание. Още повече, това съдържание може да бъде разпространено прекалено лесно в много големи размери. Социалните мрежи могат също така да подхранят несигурността на тийнейджърките относно външния им вид.

"Социалните медии предоставят на момичетата основа за сравнение между тях самите и техни приятелки, както и известни личности. Освен това те получават достъп до екстремни диетични съвети и тренировки, за да се променят", допълва Рамсден. "Тревогите за външния им вид могат да повлияят негативно на качеството им на живот като цяло".

Източник: БТА