/ iStock/Getty Images
Излъчването от електронните устройства ускорява стареенето
Животът в условията на пандемия оставя следи върху лицето, писа британският в."Сън".

Дългото пребиваване на закрито при карантина влошава цвета на кожата на лицето, установиха изследвания на козметичната компания "Глоудейз". "Това се случва заради недостатъка на витамин Д, прекомерно сухия въздух заради отоплението и дългото пребиваване пред екраните на компютър или смартфон", поясни директорът на медицинската служба на мрежа козметични клиники д-р Рос Пери.

Според създателката на козметичния бранд "Скингредиънтс" Дженифър Рок недостигът на витамин Д може да доведе не само до влошаване на цвета на лицето, но и до кожни заболявания като екзема и псориазис. Тя съветва всеки ден да се приемат не по-малко от десет микрограма витамин Д през цялата година, които са достатъчни за поддържане на необходимото ниво от витамина в организма.

iStock/Getty Images

Заради постоянното обитаване на отопляеми помещения хората се оплакват също от сухота в носа и на кожата на устните. Рос съветва срещу това да се приемат повече продукти, богати на мастни киселини - сьомга, орехови ядки, ленено семе.

Заради стреса в условията на пандемия се увеличават и оплаквания от проява на акне. Причина за това е отделянето на хормони като кортизол, който спомага за омазняване на кожата и запушване на пори. Могат да възникнат възпаления и заради напрегната домашна обстановка, лошо хранене и злоупотреба с алкохол, каза Рос Пери. Той препоръчва сутрин и вечер да се прави внимателно почистване на лицето.

iStock/Getty Images

Прекомерното въздействие на излъчването от електронните устройства ускорява стареенето. "Работещите в офиси могат да прекарат средно до десет часа пред компютър, а младите хора проверяват телефоните си до 150 пъти на ден. Това води до сухота на кожата и поява на бръчки", каза Пери. Той съветва да се наложи ограничение във времето за ползването на приложения в смартфоните.
БТА