Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Коледа вече е тук. Лишени от възможността да организират големи празнични събирания заради коронавирусната пандемия, тази година много хора ще заложат за добро настроение и развлечение на любимите си филми. Кои са предпочитаните кинотворби на коледна тематика на британците разкрива проучване, направено сред слушателите на Радио 2 на Би Би Си и цитирано от в. "Дейли рекърд".

На първо място в съставената след допитването класация е филмът "Животът е прекрасен" (1946) на режисьора Франк Капра.

Лентата разказва историята на Джордж Бейли (в ролята Джордж Стюарт) - отчаян бизнесмен, който в навечерието на Коледа е споходен от мисълта за самоубийство. В този тежък момент се явява неговият ангел-хранител, Кларънс, който му показва колко различен би бил животът, ако Бейли не се беше родил.

"Животът е прекрасен" разкрива смисъла на Коледа - колко важни са приятелството, добротата и семейство дори в най-тежките времена", казва филмовият критик на Радио 2 Джеймс Кинг.

Второ място в класацията заема екшънът "Умирай трудно" (1988) с Брус Уилис. Излязъл на екран в средата на лятото, филмът придобива статута на празничен благодарение на сюжета си, който се развива в навечерието на Коледа.

"Що се отнася до "Умирай трудно", втората позиция на филма най-сетне трябва отговори на въпроса дали изпълненията на Джон Макклейн в "Накатоми Плаза" представляват коледен филм или не", отбелязва Кинг.

Челната петица се допълва от популярни коледни класики като "Коледната песен на мъпетите", "Сам вкъщи" и "Елф".

В Топ 10 на любимите коледни филми на британците намират място още "Наистина любов", "Коледна ваканция", "Чудото на 34-та улица", "Бяла Коледа" и "Полярен експрес".
БТА