/ Pixabay
По-голямата част от шведите с пристрастяване към хазарта са жени, сочат резултатите от изследване, проведено сред 45 000 души, съобщи Би Би Си. Според данните 64% от хората с проблем, достатъчно тежък, за да се смята за пристрастяване към хазарта, са жени.

През 2015г. този процент е бил значително по-нисък (18%), като рязкото увеличение се дължи на по-широкото разпространение на онлайн хазарта, посочват изследователите. Броят на  зависимите жени се е увеличил през последните 10 години, съобщиха и от агенцията за обществено здравеопазване.

Ула Ромилд, изследователят, публикувал резултатите от доклада, заяви, че въпреки спада в общия брой хазартно зависими, "тревожно е, че виждаме увеличение сред жените".

Баща продаде дъщеря си по интернет заради дългове (СНИМКИ/ВИДЕО)

Една от областите, върху които се съсредоточава докладът е по-широкото разпространение на онлайн хазарта и „новите форми на игра“ в интернет, които променят моделите на игрите и агресивната им реклама.

Професор Андерс Хакансон от университета в Лунд - специалист по пристрастяване към хазарта - каза за радио „Швеция“, че това може да бъде едно от обясненията за увеличаването на жените, зависими от хазарта.

"Трябва да вземем под внимание факта, че сега пазарът на хазартни игри е много различен ... главно високият дял на този, който се случва онлайн", каза той.

Влогърите с най-много последователи, които „прегряха“ (ВИДЕО)

"Жените, които търсят лечение, са по-склонни да съобщават за хазарт в онлайн казино, отколкото мъжете", обясни професорът.

Мъжете играят значително повече покер и залагат на спортни състезания и конни надбягвания, отколкото жените, показват цифрите. Но тази празнина се стопява и дори изчезва изцяло, когато става въпрос за пристрастяване към лотарийни игри, игрални автомати или бинго.

От 1 януари Швеция въведе нова система за лицензиране на хазартни игри и лотарии, а сега страната обмисля как тези игри се рекламират.

Пет неща, които не трябва да споделяме онлайн (ВИДЕО)

Министърът на публичната администрация Ардалан Шекараби публикува изявление, съпътстващо доклада, в което обеща да "сложи край на агресивната медийна реклама на хазартните игри".

"Трябва да се направи повече, за да бъдат защитени най-уязвимите групи“, заяви той.

В Обединеното кралство комисията по хазарта съобщи, че мъжете са много по-склонни към проблеми с хазарта - 0,9% в сравнение с 0,1% от населението. В САЩ разликата между комарджиите мъже и жени се стеснява, според Националния съвет по проблемите на хазарта, а жените дори надхвърлят броя на мъжете във възрастовата група на 45-64 годишните.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС