Хъркането е резултат от вибрации на меките тъкани на фаринкса, когато преминаването на въздуха е трудно. Повече от 30% от възрастното население страда от хъркане, а след 60 години – 60%.

Хъркането като звук е по-скоро социален проблем за другите, отколкото за хъркащия човек.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

Но то може да е предвестник и симптом на сериозно заболяване – спиране на дишането в съня (Синдромът на обструктивна сънна апнея).

Сънната апнея е отпускане на мускулатурата на горните дихателни пътища по време на сън, вследствие на което се затруднява дишането. Изследванията показват, че хроничният кислороден недостиг може да доведе до злокачествени заболявания, както и до цироза на черния дроб.

Апнея по време на сън – ето какво трябва да знаем

Има няколко основни причини за хъркането:

Структурни проблеми на носа могат да причинят хъркане. Това са отклонена спрямо нормалното носна преграда или други назални проблеми.

Изключително отпуснати мускули на гърлото, които са следствие от алкохол или много успокоителни лекарства. Те водят до отпускане на мускулите около гърлото, което възпрепятства дишането.

Силното хъркане издава рискове за здравето

Големи сливици и аденоиди (трета  сливица). Сливиците също могат да вибрират, ако те са по-големи от нормалното.

Хората с наднормено тегло са по-предразположени към хъркане. При тях има задебеляване на меките тъкани в основата на езика, мекото небце и небните сливици, в резултат на което се стеснява отворът на горните дихателни пътища и се затруднява дишането.

Хронично запушеният нос може да бъде също причина за хъркането.

Няколко стъпки, с които да се отървете от хъркането (ВИДЕО)

Следните фактори също допринасят за хъркането: алкохол, недоспиване и умора, тютюнопушене, заболяване на щитовидната жлеза и др.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук