Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява задушаване
Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява задушаване / ThinkStock/Getty Images
Хората, които хъркат силно, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция и болестта на Алцхаймер, пише в. "Дейли мейл". До този извод стигнали австралийски учени от университета в Куинсланд.

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето (СНИМКИ)

Проф. Елизабет Коулсън от екипа обясни, че в резултат на задушаването по време на сън нивата на кислород в кръвта намаляват, състояние познато в медицината като хипоксия.
А то от своя страна може да утрои риска от появата на болестта на Алцхаймер. Хипоксията води до увреждане на зони в мозъка, отговарящи за вниманието и ученето.

Апнея по време на сън – ето какво трябва да знаем

Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява задушаване. То води и до смъртта на мозъчни клетки. Засяга около 1,5 милиона души във Великобритания и над 22 милиона в САЩ. Повечето хора дори не знаят, че страдат от него, като появата му може да бъде още в ранна детска възраст.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

Екипът от експерти ще продължи да работи, предприемайки първото по рода си проучване дали лечението на състоянието може да предотврати деменцията.
За целта специалистите ще използват специални маски, които вкарват въздух в устата по време на сън. Маските ще бъдат раздадени на пациенти със сънна апнея на възраст от 55 до 75 години.

По-добрият сън води до по-добър секс и по-малко стрес

Резултатите от проучването ще помогнат да бъдат предприети навременни мерки за предотвратяването на деменцията и болестта на Алцхаймер

За още интересни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА