Хъркането не се лекува с операция
Хъркането не се лекува с операция / Thinkstock/Getty Images
Хъркането не се лекува с операция
79263
Хъркането не се лекува с операция
  • Хъркането не се лекува с операция

Човешкото хъркане е проява на различни увреждания в организма и всякакви интервенции в устната кухина, които се предлагат като решение на проблема с хъркането, не помагат. При операции на хрущял в небцето, на сливиците или на носа хъркането спира за шест месеца или най-много за една година, след което пак се появява. Това е мнението на един от най-добрите оториноларинголози в България, който има почти 50-годишен опит в специалност уши, нос и гърло, проф. Георги Едрев.

В интервю за Дарик лекарят обясни, че хъркането се дължи най-вече на наднормено тегло, висок холестерол или някакво сърдечно заболяване, и, за да се спре то, трябва да се излекува болестта, която го причинява.

„За хъркането напоследък много се пише и едва ли не, че от него се умира. Но когато човек хърка, той има и други причини за това. Обикновено има наднормено тегло, висок холестерол, има сърдечно заболяване... и той умира от сърцето, а не от хъркането. За хъркането трябва всички тези неща да си ги въведе в ред и от там нататък ще спре да хърка. Хъркането е по-скоро вторична проява на други увреждания. Това да се слагат в небцето хрущяли, да се подрязват сливиците, да се режа част от носа помага за около половин до една година и след това хъркането се възстановява отново. Трябва абсолютно сигурно изследване", заяви проф. Едрев.

Относно това дали ухото е един от най-сложните органи в целия организъм, докторът коментира:

„Тук мога да кажа, че Господ не е вложил голямо старание, когато е правил ухото. Не може на едно и също място да се сложи слухов апарат, вестибуларен апарат и лицев нерв. Хирургът все едно от тях може да повреди, когато иска да направи добро на пациента. Заради това наистина много сложно е да бъркаш в ухо. Просто в едно и също предверие, все едно в едно антре, да са две семейства", допълни специалистът.