Меган Маркъл
Меган Маркъл / Gulliver/Getty Images
Първото изслушване по съдебното дело, заведено от херцогинята на Съсекс Меган срещу британски таблоид за публикуване на част от нейно писмо до баща й, започна днес във Върховния съд в Лондон, предаде Ройтерс.

Меган, съпругата на принц Хари - внука на кралица Елизабет Втора, съди издателя "Асошиейтед нюзпейпърс" за публикувани през февруари м.г. статии в притежавания от него в. "Мейъл он сънди". Те са свързани с писмо, което Меган е изпратила до баща си Томас Маркъл. Адвокатите й заявиха, че тези публикации са злоупотреба с частна информация и са накърнили авторските й права. Адвокатите й настояват за обезщетение от таблоида.

Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда

Заради мерките за изолация във връзка с пандемията от новия коронавирус, днешното изслушване е посредством видео, което, по думита на съдията Марк Уорби, е нов метод за разглеждане на подобни дела. "Това не е съдебен процес - няма да има свидетели и няма да правя заключения относно въпросното събитие", каза той. Изслушването е един от първите етапи от разглеждането на съдебен иск, но дата за съдебния процес все още не е определена.

Съдебното дело е свързано с публикувани през февруари 2019 г. статии за караница между Меган и баща й след сватбата й с принц Хари през месец май предишната година. Дни преди сватбата се разбра, че баща й, който прекарал сърдечна операция, няма да е сред присъстващите, но стана ясно, че е позирал за снимки на папарак.
 
Документи, представени тази седмица от адвокати на Меган, показват, че "Дейли мейл" и други таблоиди са преследвали, унижили и манипулирали Томас Маркъл, като са допринесли за свадата между баща и дъщеря.

Адвокатите твърдят, че вестникът неправилно е цитирал писмото, за да представи кралските особи в лоша светлина, макар никога да не се е предвиждало то да стане публично достояние.

Бащата на Меган Маркъл е готов да свидетелства в съда срещу нея

Адвокати на "Дейли мейл" изтъкнаха, че приятели на Меган са представили нейната версия за събитията пред американското сп. "Пийпъл" и че като се има предвид нейният кралски статут, съществува законен публичен интерес към личността й и семейните й отношения.
БТА