Диетолози и лекари ни съветват постоянно да се храним здравословно - с много плодове и зеленчуци, прясно месо, риба, яйца и млечни продукти. Същевременно в интернет ни предупреждават - в марулите имало пестициди, ябълките обработвали с восък, а цитрусите ги оцветявали. Кои от тези предупреждения обаче не просто не са верни, а са си откровени митове? Ето някои от тях:
 
Восъкът по плодовете

Много хора са притеснени от мазния филм, който покрива плодовете. От Американската администрация по храни и лекарства обаче твърдят, че покритието е напълно безвредно. Нещо повече - то предпазва плода от химикали и прах, които при миене падат заедно с покритието.

портокали
iStock/Getty Images

Изкуственото зреене на банани

Бананите се берат зелени, като узряват в специални стаи с азотна атмосфера. 5% от нея е етилен. Всъщност такава атмосфера може да пресъздадете и у дома - сложете зелен банан в плик заедно с узряла ябълка. Същото е.

Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Дълбокото замразяване на плодове и зеленчуци

Много хора мислят, че плодовете и зеленчуците губят своите полезни свойства при замразяване. Университетът в Калифорния обаче доказа, че това не е вярно. Учените дори смятат, че замразените плодове съдържат повече витамини от пресните. 
 
Пастьоризираното мляко

Пастьоризираното мляко е бедно на витамини. Това е вярно. Но трябва да се знае, че в млякото има също мазнини, протеини и въглехидрати, които си остават в млякото и след процеса. 

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме
 
Пържените храни

Е, това е вярно за доста от тях. Но при картофите, доматите, патладжаните и тиквата, процентът на антиоксиданти расте след пържене, ако се използва растително масло.
 
И още:

Тези храни ни разболяват (ВИДЕО)

Седем уж истини за здравето ни

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

Лошите храни, които са полезни

Безглутеновите храни не са по-здравословна алтернатива?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук