Европейски учени са разработили алгоритъм с изкуствен интелект (ИИ), способен да пресъздава звуците, които издават прасета, предаде Ройтерс. Целта на изследователите е да създадат инструмент, който да помогне на фермерите да подобрят хуманното отношение към животните. 

Според Елоди Мандел-Брифър, биолог от Университета на Копенхаген и един от ръководителите на изследването, алгоритъмът потенциално би могъл да предупреждава фермерите за негативни емоции при прасетата. По този начин те могат да подобрят тяхното благоденствие.

Учените от университети в Дания, Германия, Швейцария, Франция, Норвегия и Чехия са използвали хиляди записани звуци на прасета, издавани в различни жизнени ситуации. Например по време на игра, в изолация и в съревнование за храна. Изследователите са установили, че сумтенето и грухтенето показват положителни или негативни емоции.

Въпреки че много фермери вече имат добра представа за състоянието на своите животни, като ги наблюдават в свинарника, съществуващите инструменти измерват най-вече физическото им състояние, каза Мандел-Брифер. „Емоциите на животните са от съществено значение за тяхното благоденствие“, каза тя.
Алгоритъмът демонстрира, че прасета, свободно отглеждани с възможността да се скитат и ровят в пръстта, издават по-малко стресови сигнали, отколкото конвенционално гледаните. 

Краткото сумтене обикновено показва положителни емоции, докато дългото често сигнализира дискомфорт, като например когато прасетата се блъскат едно в друго до коритото. Високочестотни звуци, които издават, обикновено означават, че са стресирани, например когато изпитват болка, бият се или са разделени едно от друго.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА