За да сте щастливи, правете повече секс от съседите
За да сте щастливи, правете повече секс от съседите / sxc.hu

В природата на много хора е непрекъснато да се сравняват с приятелите или със съседите си – кой има по-хубава кола, чий апартамент е по-голям, кой има по-престижна работа. Оказва се обаче, че това не са единствените показатели, по които хората се състезават. За двойките въпросът колко секс правят комшиите е от съществено значение за тяхното собствено щастие, твърди професорът по социология Тим Уодсуърт.

За целите на своето проучване той събрал данни от 15 386 души за периода 1993-2006 година.

В началото участниците били помолени да определят емоционалното си състояние, като избирали между „много щастливи“, „щастливи“ и „не особено щастливи“. Като взели предвид фактори като доходи, брачен статут, здравословно състояние и възраст, анкетираните, които правели секс два-три пъти месечно, докладвали с 33% по-високи нива на щастие от тези, които не били правили секс през последната година. Така професорът установил, че колкото повече секс правят хората, толкова по-щастливи са те.

Участниците, които правели секс веднъж седмично, били с 44 процента по-щастливи от останалите без любовни ласки през последните 12 месеца. А тези, които се радвали на приключения под завивките три-четири пъти седмично, били с 55% по-щастливи.

Дотук добре – колкото повече секс правим, толкова по-щастливи се чувстваме. Логично. Интересното откритие на изследването, наречено „Секс и преследване на щастието: Как чуждият сексуален живот влияе върху нас“, установило, че тези, които си мислят, че правят по-малко секс, са по-нещастни от тези, които смятат, че получават достатъчно сексуално удоволствие.

Сексът ни прави щастливи, но мисълта, че правим повече секс от другите, ни прави още по-щастливи“, казва професор Уодсуърт.

И докато доходите на съседа можете да отгатнете по колата му например, доста по-трудно е да разберете какъв сексуалният живот на хората. Според проф. Уодсуърт можем да си набавим информация за това колко секс правят връстниците ни благодарение на медиите – списания като Cosmopolitan, Glamour и Men's Health например често публикуват резултатите от свои анкети и проучвания на сексуална тематика.

Разговорите с приятели пък допринасят да се информирате за техните сексуални преживявания.